Stäng

Vad vill du registrera dig som?

Tabbed Content

Blogg

Veckan iakttagelser v 27

 Ekapaif Kontakt - fredag, juli 06, 2018
Veckans iakttagelser är en sammanställning av nyheter som vi har läst och fastnat för under veckan. I huvudsak ska nyheterna komma från våra tre fokusområden (SaaS, IoT och spel), men även andra saker kopplade till det digitala affärslivet kan komma med.

Nyheter
Affärer / Saminvest ska samarbeta med inkubatorer
Statliga Saminvest ska starta affärsängelsfonder tillsammans med inkubatorerna Sting i Stockholm, Minc i Malmö och Arctic Business Incubator i Luleå, Piteå och Skellefteå. Fonderna ska investera i bolag kopplade till inkubatorerna och Saminvest ska matcha det privata kapitalet i fonderna, upp till 150 miljoner kronor. Läs mer.

Affärer / Goodbye Kansas tar in 108 miljoner kronor
Spelinvesteraren och specialeffektsbolaget Goodbye Kansas tar in 108 miljoner kronor för att växa verksamheten inför en börsnotering 2019. Läs mer.

Digitalisering / Nya tjänster och affärsmodeller för gamla industrier
Både Volvo och Volkswagen startar nya "mobilitetstjänster". Volvo gör det genom appen M som erbjuder tillgångar till bilar och on-demand-tjänster och Volkswagen genom en gammal hederlig bilpool som bara har el-bilar. Läs mer om Volvo och VW

Digitalisering / Parkeringsbetalningsbolaget Inteleon växer snabbt
Bolaget bakom SMSpark växer så det knakar, intäkterna ökade med 80 procent till 281 miljoner kronor i fjol. En påminnelse om vilka möjligheter som finns när tidigare analog service digitaliseras. Läs mer.

Digitalisering / Skanska stödjer gärna startups som visualiserar byggprocessen
Byggbolaget Skanska investerar inte i startups men stödjer dem gärna genom att teckna avtal som garanterar intäkter. Helst vill bolaget se verktyg som visualiserar byggprocessen. Läs mer.

Fintech / Storbankerna rustar, SEB massanställer datavetare
Det är inte bara Swedbank som rekryterar datavetare och IT-människor i hög takt. Det gör även SEB som rekryterar ungefär 100 per månad som ett led i att klara digitaliseringen av finanssektorn. Läs mer.

Spel / Paradox nya vd ska satsa på mobilen
Fredrik Wester kliver av som vd för Paradox, bolaget som extremt framgångsrikt skapade en egen genre (Grand strategy) med väldigt djupa och komplicerade strategispel. Den nya vd:n Ebba Ljungerud, som tillträder i augusti, vill nu satsa på att utveckla bolagets spel för mobilen. Läs mer om det här och en tweetstorm där Fredrik Wester berättar anekdoter om från bolagets historia här.

Lästips
Benedic Evans på a16z skrev för över tre år sedan intressant om svårigheterna med att uppskatta marknadsstorleken för helt nya tjänster. 

Spotifys tjänst tapetserades med den kanadensiska rapparen Drake när hans nya album släpptes. Vad säger det om hur Spotify fungerar, frågar sig FT Alphaville. 

Recod bjöd in Eugene Wei till en podcast där han utvecklade resonemangen i sin lysande artikel från i maj om den osynliga hinderna för tillväxt.

Veckans iakttagelser v 26

 Ekapaif Kontakt - fredag, juni 29, 2018

Veckans iakttagelser är en sammanställning av nyheter som vi har läst och fastnat för under veckan. I huvudsak ska nyheterna komma från våra tre fokusområden (SaaS, IoT och spel), men även andra saker kopplade till det digitala affärslivet kan komma med.


Vårt universum

Glase Fintech / "Vi kunde inte komma överrens"

Realtid har träffat gänget som köpte ut betalappen Seqr från börsnoterade Seamless (idag Invuo). Appen heter numera Glase och grundartrion Peter Fredell, Annika Blomé och Martin N Larsson är övertygade om att den kan bli en succé med rätt marknadsföring. Läs reportaget här.


Hampus Jakobsson / Techprofiler kräver mer i ett nytt startup-manifest

Hampus som är med i CapSeks tech advisory board är en av initiativtagarna till ett nytt startup-manifest. Bland kraven finns snabbare hantering av arbetsvisum och ändrade 3:12-regler. Läs mer.


Hampus Jakobsson / Hampus blir hedersdoktor vid Malmö Universitet

Hampus blir hedersdoktor vid fakulteten för teknik och samhälle och känner sig hedrad. Läs mer.Fintech

Kundservice-automation / Nordnet lägger ned kundtjänstroboten Amelia

Amelia var byggd på teknik från amerikanska IPSoft och var tänkt att till en början hjälpa nya kunder att registrera sig för att med tiden lära sig mer och få fler uppgifter. Tester visade dock att Amelias hjälp inte uppskattades så nu läggs hon ner. Läs mer.


Storbankerna rustar / Swedbank ska rekrytera 500 digitala specialister fram till årsskiftet

”Vi är nu inne i en stor transformation där det digitala är den absolut vanligast förekommande mötesplatsen och det är klart att vi måste positionera oss för det och bygga framtiden och vara vassa där”, säger Swedbanks digital banking-chef Lotta Lovén. Läs mer.IoT

Edge computing / Microsoft lanserar Azure IoT Edge

Azure Iot Edge gör det möjligt att köra Azure-tjänster på IoT-devices, vilket ger snabbare responstider jämfört med att skicka data till datacentret och tillbaka. Lanseringen lär blir en nyckel i Microsofts IoT-strategi. Läs mer här eller här.Affärer

Digitaliseringen av allt / Internationella versionen av Laget.se tar in pengar

Heja.io heter appen som är en internationell version av den i Sverige mycket populära tjänsten Laget.se. Grundarna tar in 24 miljoner kronor från bland annat investmentbolag knutna till både familjen Bonnier och Stenbeck. Läs mer.


Cybersäkerhet / EQT Ventures investerar i Baffin Bay Ventures

Baffin Bay Ventures har tagit fram en molnbaserad plattform som ska skydda företag mot hackerattacker. Med hjälp av maskininlärning ska plattformen dessutom bli bättre med tiden. Venture-armen av EQT, EQT Ventures, ledde en A-runda där Baffin tog in 57 miljoner kronor. Läs mer här eller här


Jättarna noteras / Xiaomi värderas 54 miljarder dollar i notering

Xiaomi, som en gång var världens högst värderade startup, är på väg att noteras i Hong Kong till en värdering på 17 dollar per aktie, motsvarande totalt 54 miljarder, vilket är drygt hälften av vad bolaget ursprungligen siktat på. Läs mer här. (Är man intresserad av historien om Xiaomi, som för övrigt började som ett mjukvarubolag, rekommenderas boken Little Rice: Smartphones, Xiaomi, and the Chinese Dream av Clay Shirky.)


Jättarna noteras / AirBNB siktar på notering till 2020

Frustrationen växer bland AirBNB:s anställda över att optionerna de fått inte går att omsätta i pengar. Därför har ledningen lovat att börja betala bonusar i kontanter och indikerat att en notering är planerad till 2020, innan flertalet optionsprogram löper ut. Läs mer.Spel

Vikten av in game purchases / Fortnite slår intäktsrekord

Gratisspelet Fortnite Battle Royale slog nytt rekord och drog in 318 miljoner dollar i maj. Hittills har spelet dragit in 1,2 miljarder trots att det är gratis. Alla intäkter kom från att spelarna köper grejer i spelet, som kläder till karaktären. Läs mer.


E-sport / Kraftig tillväxt väntas för e-sportbranschen enligt PWC

2017 omsatte e-sport 5,5 miljarder kronor enligt PWC. 2022 väntas den omsätta 14,2 miljarder. Läs mer.Lästips

MIT-professorn Catherine Tucker skriver i Harvard Business Review om hur nätverkseffekter spelar mindre roll än de brukade. I en digital era spelar de bara roll om din tjänst är sticky. Läs mer.


Benedict Evans på Andreessen Horowitz skriver intressant om machine learning. Hans poäng: Det är ohjälpsamt att tala om det som AI. Tänk på det som en ny grej som datorer kan göra ("se" och "höra") och vilka saker som då går att automatisera. Läs mer.


Paul Weinstein skriver i Harvard Business Review om hur strategiska värden dominerar företagsvärderingarna i Silicon Valley och det förklarar varför Microsoft var villiga att betala så mycket för Github. Läs mer.Veckans iakttagelser v 25

 Ekapaif Kontakt - torsdag, juni 21, 2018

Veckans iakttagelser är en sammanställning av nyheter som vi har läst och fastnat för under veckan. I huvudsak ska nyheterna komma från våra tre fokusområden (SaaS, IoT och spel), men även andra saker kopplade till det digitala affärslivet kan komma med.


Miscellaneous

Digital affärsutveckling / Mycket digitalisering kvar att göra i svenska företag
Svenska bolag använder IT för administration men få använder det för affärsutveckling, enligt en ny rapport där Tillväxtverket har frågat 10 000 svenska bolag om deras digitalisering. Bäst på digitalisering är IT-, utbildnings- och kommunikationsbolag. Sämst är bygg- och transportbranschen. Läs mer.


Digital affärsutveckling / Leroy tar in 25 MSEK
Leroy som har byggt ett system för digitalisering av restauranger – komplett med appar, POS-system och en dataplattform för att följa kunders beteende i realtid – tar in 25 MSEK i en ny finansieringsrunda. Läs mer.


Digital affärsutveckling / Vionlabs får Viaplay som kund
Viaplay ska få sina tittare att upptäcka mer av katalogen med hjälp av Vionlabs som har byggt en rekommendationsmotor baserad på maskininlärning och bildanalys. Läs mer.


Digital affärsutveckling / De digitala läkarbesöken ökar kraftigt
Enligt Socialstyrelsens kartläggning ökar antalet digitala läkarbesök kraftigt – i april i år genomfördes nästan 170% fler digitala besök än ifjol. Utvecklingen är bred och både privata aktörer och landstingen erbjuder åtskilliga digitala vårdsjänster, enligt Socialstyrelsen. Läs mer.


Konkurrens / Apples App Store-överklagan tas upp av USA:s högsta domstol
Fallet gäller huruvida den som köper något via App Store har köpt direkt från Apple eller inte. Enligt amerikansk lag kan bara den som köpt direkt från en monopolist stämma monopolisten och Apples försvar i stämningen från 2011 har varit att de fyra privatpersoner som stämt inte har rätt att göra det. Förlorar Apple kan det få stora konsekvenser för hur appbutiker och andra liknande upplägg fungerar. Läs mer.Spel

Inte bara nöje / Insert Coin fyller kassan inför lansering
Göteborgsbolaget Insert Coin, vars vd Carl Bjerkne har ett förflutet som produktchef på King, har byggt en plattform för gamification som andra företag ska kunna använda sig av. Bolaget ska nu lansera plattformen och tar i samband med det in 10 MSEK från privatinvesterare. Läs mer.Affärer

Exits / Virtusize köps upp av japanska investerare
Svenska Virtusize säljs för 111 MSEK till japanska investerare. Bolaget har byggt en tjänst som jämfört storleken på kläder i nätbutiker med kläder du redan äger. I början hade och förlorade bolaget kunder som Nelly och Asos, men bäst gick det i Japan. Läs mer.

Veckans iakttagelser v 24

 Ekapaif Kontakt - fredag, juni 15, 2018

Veckans iakttagelser är en sammanställning av nyheter som vi har läst och fastnat för under veckan. I huvudsak ska nyheterna komma från våra tre fokusområden (SaaS, IoT och spel), men även andra saker kopplade till det digitala affärslivet kan komma med.


Spel

Affärsmodeller / EA lanserar spelbibliotek as a service
Electronic Arts lanserade i samband med E3-mässan i Las Vegas Origin Access Premier, en tjänst där spelare för en månadsavgift får tillgång till ett bibliotek av 100 olika datorspel. Ungefär som Spotify eller Netflix fast för spel. I abonnemanget ingår EA:s topptitlar som de senaste versionerna av FIFA, NFL Madden och Battlefield. Läs mer.


Affärsmodeller / Analytiker: Microsoft kan skapa molntjänst för spel
Morgan Stanleys analytiker tror att Microsoft med sin molnplattform Azure har bäst möjligheter av de stora molnbolagen att skapa ett ”Netflix för spel” där spel streamas till valfri enhet. Läs mer.


Vikten av hits / Fortnites framgångar fortsätter
Fortnite Battle Royal laddades ner mer än två miljoner gånger det första dygnet efter att spelet blev tillgängligt på Nintendo Switch. Totlat har spelet nu 125 miljoner registrerade användare. Spelet är utvecklat av den amerikanska studion Epic Games, som bland annat gjort Unreal och Gears of War och som delägs av kinesiska Tencent. Läs mer.


Vikten av hits / Starbreeze föll kraftigt efter att ha visat första trailern för zombiespel
I samband med E3-mässan släppte Starbreeze den första trailern för det sedan länge framemotsedda spelet Overkill’s the Walking Dead. Börsen gillade inte vad den såg och handlade ned aktien över 20 procent. Läs mer.


Mer än nöje / Schibsted köper in sig norskt läs-spel
Schibsted Growth köper 12,5 procent av aktierna i Poio som gör ett spel som lär barn att läsa. Sex månader efter lanseringen hade det laddats ned 25 000 gånger i Norge. Läs mer.Fintech

Privatekonomiappar / Nordea investerar i Subaio
Danska Subaio har en tjänst som som samlar alla fasta månadskostnader i en översikt och ger kunden möjligheten att säga upp abonnemang. Tjänsten säljs som en white label-lösning till banker. Genom investeringen blir tjänsten tillgänglig för Nordeas kunder. Läs mer.


Betalningar / Succénotering för nederländska Ayden
Det nederländska betalningsbolaget Ayden – vars teknik ligger mellan betalinfrastruktur som Visa, Mastercard och Swish och bankerna – noterades på börsen i Amsterdam och steg 75 procent över noteringskursen. Läs mer.IoT

Privata IoT-nät springer ifrån teleoperatörerna
Enligt analysfirman ABI Research stod privata LPWA-nät (Low Powered Wide Area), som byggs av IoT-kunder utan att teleoperatörerna involveras, för 93 procent av anslutningarna under 2017. De privata näten använder sig av olicensierat spektrum och förlitar sig på den låga sannolikheten för störningar för att bibehålla så kallad quality of service. För applikationer som smarta elmätare, som ABI för övrigt tror kommer att växa 53 procent CAGR till 2023, luftkvalitetssensorer och dylikt som skickar väldigt lite data, verkar det vara tillräckligt. Läs mer.IT/SaaS

Riskkapitalbolaget FSN Capital bildar nordisk IT-jätte
Satsningen innebär att Office IT-Partner, Zetup och Dicom köps upp av ett nybildat bolag där FSN Capital blir majoritetsägare. Det nya bolaget får 500 anställda och omsättning på ungefär 1 miljard kronor per år. Läs mer.
Kontakta oss

Ekapaif AB  är registrerade hos Finansinspektionens att såsom en s.k. registrerad AIF-förvaltare förvalta alternativa investeringsfonder enligt 2 kap. 3 § lagen (2013:561) om förvaltare av alternativa investeringsfonder.